Gå videre til innhold
Bodø: Hanne Eliassen (t.v), Anneli Erichsen (i midten) fra Egna og Rita Sørensen (t.h) fra Fremtiden i våre hender. Foto: Egna AS. Høyoppløselig bilde i bunnen av artikkelen.
Bodø: Hanne Eliassen (t.v), Anneli Erichsen (i midten) fra Egna og Rita Sørensen (t.h) fra Fremtiden i våre hender. Foto: Egna AS. Høyoppløselig bilde i bunnen av artikkelen.

Pressemelding -

Den store klesbyttedagen kommer til Bodø

Bytt de gamle klesskattene du ikke lenger bruker – og få nye favoritter i retur samtidig som du sparer miljøet! Egna, Fremtiden i våre hender og Naturvernforbundet går sammen om å arrangere Den store klesbyttedagen lørdag 22. april 2023 på Egna.


Lettere å ta miljøvennlige valg

Mange av oss har alt for mye klær allerede, samtidig ønsker vi oss stadig nye klær. Lørdag 22. april arrangeres det klesbyttefest på Egna kl. 10-17, for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

-Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Klesbyttedagen er noe alle kan være med på, som gjør det mulig å fornye garderoben uten at det produseres mer klær, sier prosjektleder for Den store klesbyttedagen Janne Gillgren i Naturvernforbundet. Hun får støtte fra Rita Sørensen i Framtiden i Våre Hender, og håper så mange som mulig vil benytte seg av tilbudet i Bodø.

Klesbransjen i dag

Vi nordmenn kjøper 60 prosent mer klær enn for 15 år siden, og bruker dem halvparten så lenge. Enkelte plagg brukes faktisk så lite som 7-8 ganger. Kostnadene for det høye klesforbruket vårt, betales av billig arbeidskraft og av planeten vår. For hvert eneste plagg som produseres krever ressurser fra naturen. Produksjonen av bare én t-skjorte, krever tusenvis av liter vann.

Morsomt og sosialt

-Vi ønsker å skape en bærekraftig kleskultur og oppmuntre folk til å tenke mer bevisst på hva de kjøper og bruker sier prosjektleder på Egna, Hanne Eliassen. Vi tror at klesbytting kan være en morsom og sosial måte å gjøre dette på, samtidig som man sparer penger og reduserer avfallsmengden.

Egna bærekraftsenter: Inviterer til klesbyttedag. Foto: Egna AS.

Slik fungerer konseptet

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem opp til syv hele og fine plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du bruker til å bytte til deg et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke. Innlevering av klær skjer torsdag 20. og fredag 21. april kl. 15-18 på Egna.

Reell betydning

Etter mange år med klesbyttedager, kilovis av byttede klær og økt oppmerksomhet rundt problematikken, ser vi at klesbytting har en reell betydning. I fjor ble det arrangert 230 klesbyttedager over hele landet. Her fikk rundt 96 000 plagg ny eier.

Hvis vi legger til grunn at alle hadde kjøpt nye plagg i stedet for å bytte, bidro klesbyttedagen i Norge 2022 til å spare over 62 tonn kjemikalier, 576 tonn CO2 og over 121 millioner liter vann.

Related links

Emner

Regions


Egna drives av Nordvik Gruppen AS og Frem AS. Egna tilbyr varer og tjenester som spiller på lag med kloden vår og bringer folk sammen. I samarbeid med andre skal vi utvikle og legge til rette for at det etableres nye sirkulære forretningsmodeller og lokale verdikjeder, som skal bidra til flere grønne lokale arbeidsplasser og mulighet for å tilby praksis til mennesker som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet.

Kontakter

June Karine Pedersen

June Karine Pedersen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef - Nordvik Gruppen AS 938 59 347

Relatert innhold

Vi lever for å skape gode opplevelser

Nordvik Gruppen er et familiekonsern som består av tre divisjoner: Bil og mobilitet, Finans og investering og Eiendom. Bedriften ble etablert i 1960 og eies av Alexander, Christian og Fredrik Nordvik. Konsernet hadde en omsetning på 1,8 milliarder kroner og solgte i underkant av 4000 nye- og brukte biler i 2022.

Nordvik Gruppen AS
Verkstedveien 1
8008 Bodø
Norge